OMAD Diyeti Nedir?

Omad diyeti nedir? Omad diyeti süresince dikkat edilmesi konular ve diyet programı hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Son zamanda oldukça trend olan uzun süreli açlık diyetleri arasında OMAD diyeti de yerini aldı. ‘One Meal A Day’ karşılığıyla günde bir öğün beslenme temeline dayanan OMAD diyetini yaşam tarzı haline getirenlerle günümüzde sıkça karşılaşılıyor olmakla birlikte bu yaşam tarzının herkes için uygun olduğunu söylemek pek mümkün değildir.

OMAD Diyetinin Temelinde Ne Var? Herkes OMAD Diyeti Yapabilir Mi?

Diyet, genellikle günde 12-16 saat oruç tutan geleneksel oruç diyetlerinin daha aşırı bir versiyonudur. Bunun yerine, OMAD orucu yaklaşık 23 saat sürer ve günde sadece bir saat yemek için ayrılmıştır. OMAD diyeti, diyet yapacak kişilerin günde üç öğün ve iki-üç atıştırmalık yerine günde bir öğün tüketmesi ilkesine dayanır. Bu, gün boyunca tükettiğimiz kaloriler kısıtlıdır. Yapmanız gereken tek şey, bir saat boyunca besleyici yiyecekler tüketmek ve diğer 23 saatte aç kalmaktır. Bazı durumlarda, diyet yapacak kişilerin yeşil çay veya kahve (sütsüz/şekersiz) içmelerine izin verilebilir ve gün boyunca yumurta veya elma gibi birkaç katı gıdayı da tüketebilirler. Bu, vücut direncini korumak için yapılır, çünkü her vücut aynı diyet planına farklı şekilde yanıt verir.

Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir Mi?

Günlük kalori alımını sadece bir öğünle sınırladığınız için, günde üç öğün içeren standart bir diyet uyguladığınız zamankinden daha düşük olacaktır.

Bazı araştırmalar, yemek sıklığını azaltmanın kilo kaybı için faydalı olabileceğini gösteriyor. Örneğin, küçük bir çalışma OMAD diyetinin kilo yönetimine fayda sağladığını ve hatta yağ yakmayı artırabileceğini bildirdi . Araştırmaya göre, öğün sıklığını günde sadece bir öğüne düşürmek, katılımcılar için vücut ağırlığı ve yağ kütlesinde önemli düşüşlere neden oldu.

Aralıklı Oruç Tutarak Veya Günde Sadece Bir Öğün Yemek Yiyerek Ne Kadar Kilo Verebilirsiniz?

  • Bu diyeti yapmaya karar verdiyseniz, 23 saat boyunca aç kalacağınız için vücudunuz enerji deposunu yağ yakıt olarak kullanacaktır. Mevcut enerji, karbonhidrat, meyve şekeri vb. şeklinde alınarak yağ mobilizasyonuna yardımcı olacaktır. Ayrıca kabızlığı önleyici, sindirim ve emilimi arttırıcı etkileri de göz önünde bulundurularak yağ kaybınız artar.
  • Potansiyel OMAD kilo kaybınız, gün boyunca hangi yiyecekleri tükettiğiniz de dahil olmak üzere bir dizi farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, diyeti ne kadar süreyle uyguladığınıza bağlı olarak değişebilir; Bir aydaki OMAD diyet sonuçları, uzun vadede takip ettikten sonra çok farklı olabilir.
  • Bununla birlikte, genel olarak, güvenli ve sağlıklı bir kilo verme planının bir parçası olarak haftada yarım ile iki kilo verebilirsiniz.
  • Araştırmalar çelişkili bulgular ortaya koysa da,  Amerika da yayınlanan bir çalışmada, OMAD’ın tip 2 diyabetliler için kan şekeri kontrolüne fayda sağladığını öne sürdü . Çalışmada, günde 18-20 saat kısa süreli oruç tutmak kan şekerini stabilize etmeye ve vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı oldu.
  • Başka bir çalışma ,  aralıklı oruç tutmanın, kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumların önlenmesinde faydalı olabilecek inflamasyon düzeylerini azaltabileceğini gösterdi.
  • Sadece bu değil, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da aralıklı oruç tutmanın beyin sağlığını koruduğu ve farelerde yaşlanma belirtilerini yavaşlattığı görülmüştür.
  • Bu çalışmaların günde bir öğün yemek yerine aralıklı oruç tutmaya odaklandığını unutmayın. OMAD diyetinde, özellikle potansiyel sağlık yararlarını değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Sağlıklı Mı? Denemeli Misiniz?

OMAD’nin hızlı kilo kaybına nasıl yol açtığına dair birçok başarı öyküsü olmasına rağmen, çevrimiçi olarak sunulan birçok OMAD’den önceki ve sonraki fotoğraflar, araştırmalar diyetin sağlık etkileri hakkında çelişkili sonuçlar buldu.

Örneğin bir dergide yayımlanan çalışmada  iki ay boyunca günde sadece bir öğün yemek yemenin kan şekeri seviyelerinin yanı sıra açlık duygularını uyaran hormon olan “Ghrelin” seviyelerini artırdığını gösterdi.

Başka bir çalışmada ise OMAD diyetinde kilo kaybı ve yağ kaybı sağlanamadığı aynı zamanda açlık, kan basıncı ve kolesterol düzeylerinde belirgin artışlara neden olduğu saptanmıştır.

OMAD diyetinin diğer potansiyel yan etkileri şunları içerir;

  • Aşırı açlık / aşırı yeme
  • Düşük enerji seviyeleri
  • Bilinç kararması
  • Titreklik
  • Terlemek
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Ruh halindeki değişiklikler

Daha Sağlıklı Alternatifler

OMAD diyeti bazı insanlar için işe yarasa da, herkes için uygun değildir ve uzun vadede sürdürülmesi zor olabilir. Ancak aralıklı oruç, neredeyse her programa veya yaşam tarzına uyacak çok sayıda varyasyon sunar. Belirli bir varyasyonu sizin için daha uygun bulabilirsiniz. Özellikle 16/8 oruç, yiyecek alımınızı günde sekiz saat ile sınırlamayı ve kalan 16 saat boyunca oruç tutmayı içeren popüler bir aralıklı oruç tarzıdır.

OMAD diyetiyle karşılaştırıldığında, çok daha az kısıtlayıcıdır ve daha iyi sağlığı desteklemek için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri gün boyunca almanızı kolaylaştırır.

Ketojenik diyet da OMAD diyetine benzer bir mekanizma ile çalışır. Ketojenik diyette, vücudunuz ana enerji kaynağı olan glikozdan mahrum kalır ve bunun yerine yakıt için yağ depolarını yakmaya başlar.

OMAD diyetiyle keto arasındaki temel fark, seçenekleriniz biraz daha sınırlı olsa da, yeme pencerenizin ketojenik diyette çok daha esnek olmasıdır.

Bununla birlikte, hangi diyeti izlemeyi seçerseniz seçin, vücudunuza ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve antioksidanları sağlamak için bol miktarda sağlıklı bütün yiyecekleri dahil etmek önemlidir. Ek olarak, altta yatan herhangi bir sağlık sorununuz varsa, diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir doktora veya diyetisyene danışın.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku