Fodmap kelime anlamı olarak fermente edilebilir yiyecekleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Kelime içerisindeki harfleri tek tek ele alacak olursak eğer;
- F (Fermente)
- O (oligosakkaritler)
- D (Disakkaritler)
- M (Monosakkaritler)
- A (And)
- P (Polyoller)
Bunlar şişkinlik, gaz ve karın ağrısı gibi sindirim semptomlarını tetiklemek için karbonhidrat gruplarını sınıflandırmak adına kullanılırlar. Fodmap beslenme seçiminde, fodmap içeriği yüksek besinler 6 ila 8 hafta süresince diyetten çıkarılmaktadır. Ardından semptom kontrolleri sağlanır ve sonra besinler sırası ile tek tek programa eklenmekte ve hangi besinlerin semptom oluşturduğu tespit edilmektedir.
Fodmap Diyeti’nin Olumlu Etkileri
- Bağırsak mikrobiyotasının büyüme ve gelişimine destek sağlamaktadır.
- Kalsiyum emilimi artırıcı yönde gelişmektedir.
- Yaşam kalitesini artırır.
- Sindirim semptomlarını azaltır.
Fod map Diyeti’nin Olumsuz Etkileri
- Düşük fodmap diyetini uzun süre uygulamak, lif kaynakları açısından zayıf kalınmasını sağlayabilir.
- Uzun dönem düşük fodmap diyeti ile beslenme kişinin mikrobiyotasını olumsuz etkileyebilir.
- Probiyotik/prebiyotik takviyelerine gereksinim artabilmektedir.
- Demir, folat, çinko ve doğal antioksidan alımının azalması eksikliklere yol açabilmektedir.
Fod map Diyeti’nde Tüketilebilecek Gıdalar
- Tam Tahıllar: Karabuğday, mısır, darı, kinoa, kahverengi pirinç, yulaf.
- Tohumlar: Kabak, susam, keten tohumu, ayçiçeği.
- Kuruyemiş: Badem, ceviz, çam fıstığı, yer fıstığı.
- Meyve: Muz, mandalina, kivi, ananas, çilek, yaban mersini, portakal.
- Sebzeler: Havuç, biber, domates, patlıcan, fasulye filizi, lahana, ıspanak, kabak.
- Süt ve süt ürünleri: Laktoz içermeyen süt, kaşar peyniri, permesan peyniri.
- Etler: Tavuk, sığır, yumurta, balık, kuzu, karides.
- Yağlar: Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı.
- Baharatlar: Fesleğen, zencefil, hardal, tuz, biber.
İçecekler: Çay, kahve, yeşil çay, su, beyaz çay.