Kolajen İçeren Gıdalar

kolajen

Kolajen, kemikleri, deriyi, kasları, tendonları ve hatta göz ve dişlere kadar vücudun hemen her organdaki en önemli yapı taşlarından biri olarak bütün vücudu bir arada tutmaya yardımcı olur. Bu yüzden de kolajenin Yunanca’daki anlamı ‘kolla’ yani ‘tutkal’ kelimesinden türetilmiştir.

Kolajen, fibroblastlar ve diğer hücreler tarafından oluşturulan bir protein türüdür. Kolajenin temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek, doku, organ ve yapılara esneklik, direnç, hareket serbestliği vermektir. Kolajen, tüm vücut sağlığı kadar sindirim sağlığında da önemli bir rol oynamaktadır çünkü kolajen aynı zamanda bağırsaklarda da bulunur.

Kolajen, kozmetik dünyasının da en önemli ürünlerinden bir tanesidir. Kolajen bir amino asit olarak cilt güzelliğine birçok fayda sağlamaktadır. Bilinen 16 çeşit kolajen türü bulunmaktadır. Kolajenin genel sağlık ve cilt güzelliğine olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Kalp-damar sağlığı için faydalıdır

Kalp-damar sağlığındaki yağlanmayı ve yağ tabakalarını ortadan kaldırır. Bu sayede kan dolaşımına fayda sağlar,

Kemiklere faydalıdır. Kolajen kemiklerin sertleşmesine ve yoğunluğunun artmasına yardımcı olur. Kemik gelişimine katkı sağlar.

Sporcuların tercihidir. Kasların ve bağların güçlendirilmesine ve dayanıklılığının artmasına yardımcı olur. Bu yüzden sporcular kolajen ürünlerinden sıkça faydalanırlar.

Bağırsak sağlığına faydalıdır. Kolajen, bağırsak duvarının tamirinde önemli bir rol oynar ve bağırsak sendromu sonucunda oluşan hasarı ortadan kaldırır.

Göz sağlığına fayda sağlar. Kolajen, göz tedavisinde önemli rol oynar. Kornea için oldukça faydalıdır.

Cilt sağlığına faydalı

Kolajen içeren gıdalar, cilt sağlığından tırnak yapısına ve saçların kuvvetlenmesine kadar birçok fayda sağlar.

Kolajenin tüm bu faydalarından yararlanmak için kolajen üretimini destekleyen besinler ise;

Et ve Et Suyu: Et ve kemik suyu, vücudun kolajen miktarını artırmada tercih edilebilecek en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Bunun için kemik kısık ateşte uzun süre pişirilir. Bu sayede kemik suyundaki kolajenin yanı sıra glutamin, prolin, glisin gibi çok kıymetli aminoasitler açığa çıkar. Özellikle cildimizin ihtiyaç duyduğu tip 1 kolajen açısından zengin olan et ve kemik suyu ile eklem fonksiyonunu destekleyen tip 2 kolajenden faydalanılabilir. Dilerseniz hindi ve tavuk suyunu her hafta düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Yumurtanın Beyazı: Kemik suyunda olduğu gibi yumurtanın beyaz kısmında da kolajenin ana bileşenlerinden glisin ve prolin amino asitleri vardır. Aynı zamanda yumurta kolajen ve karaciğer detoksifikasyon üretimi için gerekli olan kükürt bakımından da zengin bir besindir. Kükürt ise kolajenin düşmanı sayılan toksinleri vücuttan atmaya yarar.

Sarımsak: Derideki kolajen üretimini destekleyen besinler arasında sülfür içeren gıdalar da bulunmaktadır. Hasarlı kolajen liflerini iyileştirmeye yardımcı olan sarımsak, taurin ve lipit asitler sayesinde vücudunuzdaki kolajen üretimini desteklemeye yardımcı olur. Aynı zamanda sarımsak, soğan ve lahana, kükürt içeren besinlerin başında gelmektedir.

Omega 3 Yağ Asitleri: Omega 3 yağ asitleri, kolajen desteğini sağlamaktadır. Omega 3 yağ asitleri, kolajen üretimi için ideal bir ortam sağlamaktadır. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan besinler ise, somon ve ton balığı gibi soğuk su balıkları, kaju, badem, fındık, ceviz ve keten tohumu gibi kuruyemişler sayılabilir.

Narenciye: C vitamini, deri altına işleyerek kolajen ve elastin üretiminin artmasına fayda sağlar. C vitamini, cildi ultraviyole ışınlarının zararlarına karşı savunur ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı azaltır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, klorofil bakımından zengindir. Klorofil, derideki prokollajen miktarını artırmaya yarar ve aynı zamanda cildin yaşlanmasına neden olan UV ışınlarına ve serbest radikallere karşı vücudu korur. Kolajen üretilmesine yardımcı olan C ve A vitamini zengini sebzeler arasında lahana, pazı ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler tercih edilebilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketerek aynı zamanda lutein adlı antioksidanın faydalarından da yararlanabilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku