Çiğ Sarımsak Yemenin Faydaları

çiğ sarımsak

Doğada bulunan ve sağlığımıza fayda sağlayan birçok gıda bulunmaktadır. Bu gıdaların hepsinin farklı bileşikleri ve farklı faydaları vardır. İşte sarımsakta bunlardan biridir ve bu yazımda sizlere çiğ sarımsak tüketmenin faydalarından bahsedeceğim.

Yemeklerimize lezzet katan, aroması ile Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan sarımsağın vatanı Orta Asya’dır. Sarımsaklar doğal birer ilaçtırlar ve sarımsak tüketmenin sağlığımıza birçok yararı bulunmaktadır. Eski Mısır’da mutfakta ve tıbbi bitki olarak kullanılmaktaydı.Sarımsaklar keskin ve güçlü lezzeti ve kokusu ile bilinir. Kimi insan ise sarımsağın kokusu yüzünden tüketmekten kaçınır. Ancak bu yüzden de sarımsaktan elde edilecek tıbbi faydalardan yararlanamazlar. 

Sarımsak, güçlü birer antioksidan, antienflamatuar ve antifungal özelliklere sahiptir ve sarımsak tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, mikropları ve hastalıkları bünyemizden uzak tutmaya yardımcı olurlar. Tüm bu faydalarını tam olarak ortadan kaldırmasa da pişirme işlemi ile sağlık açısından değerini minimalize etmiş oluruz. Pişirme işlemi, sarımsaktaki besinlerin çoğunun kaybedilmesine neden olmaktadır ve bu yüzden sarımsaktaki tüm bu faydaları elde edebilmemiz için onu çiğ tüketmeye gayret etmeliyiz. Koku sorununu  ortadan kaldırabilecek  çözümümüz ise beraberinde ya da sonrasında nane, marul, veya  tüketmektir.

Peki çiğ sarımsak yemenin bize tam olarak faydası nedir? Bu konuya da açıklık getiriyorum. Ama öncelikle tekrardan belirtmek isterim ki, sarımsaktaki antifungal, antienflamatuar özelliklerden tam anlamı ile yararlanmak istiyorsak  sarımsakları pişirmeden tüketmemiz gerekmektedir. Birçok sağlık problemiyle mücadele etmeye yardımcı olan çiğ sarımsak özellikle bağışıklık sistemini büyük ölçüde güçlendirir. Sarımsakta 200 civarında bileşik bulunmaktadır. Uzun bir raf ömrüne sahip olan çiğ sarımsağın sağlığa tüm faydaları aşağıdaki gibidir;

  • Antibiyotik etkiye sahiptir,
  • Parazitleri öldürür,
  • Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir,
  • Boğaz ağrısına faydalıdır,
  • Öksürük şikayetinden daha kısa sürede kurtulmanıza yardımcı olur,
  • Daha düşük kötü kolesterol seviyeleri sağlar,
  • Yüksek tansiyon hastaları için faydalıdır,
  • Kan şekerini düzenler,
  • Kulak enfeksiyonuna iyi gelir,
  • Meme iltihabına iyi gelir,
  • Safra akışını artırır,
  • Sinüzit tedavisinde kullanılmaktadır.

Çiğ sarımsak tüketmenin bu kadar faydası varken kokusu ve tadı yüzünden hâlâ sarımsak tüketmekte zorlananlar için ise birkaç tavsiyem olacak.  İşte çiğ sarımsak tüketebilmenin bazı kolay yöntemleri;

Limonlu ve Ballı Sarımsak Çayı Hazırlamak

Grip ve soğuk algınlığının giderilmesinde oldukça etkili olan bu ev yapımı tarif dünyanın birçok bölgesinde sıkça kullanılmaktadır. Bu tarif için ihtiyacınız olanlar;

  • 3 veya 4 diş sarımsak: Sarımsakları ezin ve bir tencereye koyun.
  • İki bardak su: Suyu bir tencereye ya da büyük bir cezveye dökün ve suyu orta ateşte 10 dakika kadar ısıtın.
  • Tatlandırın: Damak zevkinize göre biraz limon ve bal dökün ve limonlu ballı sarımsak çayınız hazır.

Sarımsaklı Tost: Çiğ sarımsak yemekte zorlanıyorsanız eğer bu yöntem oldukça etkili olacaktır. Bir diş çiğ sarımsağı doğrayın ve tereyağı ile karıştırın. Ardından tereyağlı sarımsak karışımını tost ekmeğinizin üzerine sürün. Tereyağın ve çiğ sarımsağın oluşturduğu lezzet eminim ki oldukça hoşunuza gidecektir. Ayrıca bu yöntem sayesinde çocuklarınıza da çiğ sarımsağı oldukça kolay bir şekilde yedirebilirsiniz.

Sarımsak Hapları (Sarımsak Parçacıkları): Çiğ sarımsak yemeyi denediniz ama tadı ve kokusu yüzünden tüketmekte zorlandıysanız en pratik yöntemlerden birisi de kesinlikle bu olacaktır. Bu pratik yöntem belki de bir diş çiğ sarımsak yutmanın en iyi yolu olabilir. Sarımsak tanelerini kolaylıkla yutabileceğiniz şekilde küçük parçalara doğrayın. Ardından çiğ sarımsak parçalarını 10 dakika bekletin. Bu bekleme, alisinin etkinleştirilmesine izin verecektir. Allisin oluşturmaktan sorumlu olan bir enzim olan alliinase, sadece sarımsak ezildikten veya kesildikten sonra serbest kalmaktadır. Daha sonra sarımsak haplarını yutabilirsiniz.

Sarımsak ve Bal: Bu yöntem aslında sarımsak hapı (sarımsak parçacıkları) tekniğine oldukça benzeyen bir yöntem diyebilirim. Bu yöntem için de yine biraz sarımsak hapı veya parçacıkları hazırlamanız gerekir. Daha sonra sarımsak haplarını yine 10 dakika bekletin. Ardından üzerine bir kaşık bal dökün. Sarımsak haplarını balla karıştırdıktan sonra istediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Balın verdiği tat, sarımsakların keskin lezzetini dindirmek için iyi bir yöntemdir. Bu sayede çiğ sarımsak parçalarını çiğnemeye de çalışabilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku