Egzama Nedir Ve Beslenme Planı Nasıl Olmalı?

Egzama

Egzama , iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Atopik Dermatit olarak da bilinir, cilt tahrişine, sızıntı kabarcıklarına ve kaşıntılı döküntülere neden olabilir. Ayrıca zamanla ortaya çıkan deri yamalarına da neden olabilir.

Egzama en çok 2 yaşından küçük çocuklarda görülür, ancak daha büyük çocukları ve yetişkinleri de etkileyebilir. Kalıtsal ve çevresel tetikleyiciler, durumu geliştirmede rol oynayabilir ancak günümüzde hala egzamanın nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.

Yapılan bazı araştırmalar hamilelik döneminde probiyotik alınırsa ve inek sütü içmekten kaçınılırsa, bir bebeğin egzama geliştirme olasılığının daha düşük olabileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca yaşamlarının ilk üç ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde egzama gelişme olasılığı daha düşüktür.

Egzaması olan birçok kişiye ayrıca gıda alerjisi teşhisi de konur. Bununla birlikte, herkesin belirtisi farklıdır, kişisel gıda alerjinizi keşfetmek, alerji ve egzama ile ilgili sorunları en aza indirmek için önemlidir. 

Yedikleriniz doğrudan egzamaya neden olmayabilir, ancak semptomlarda bir artışı tetikleyebilir. Bu, özellikle alerjiniz olan veya başka şekilde hassas olduğunuz bir yiyeceği yerseniz de aynı şekilde gelişebilir.


Egzama ile ilişkili yaygın gıda alerjileri şunları içerir;

  • İnek sütü
  • Yumurtalar
  • Soya ürünleri
  • Gluten
  • Fındık
  • Balık
  • Kabuklu deniz ürünleri

Koruyucu maddeler ve yapay bileşenler içeren yiyecekler de semptomları şiddetlendirebilir. Bu, margarin, işlenmiş gıda ve fast food gibi trans yağ oranı yüksek yiyecekleri içerir. Şekeri yüksek yiyecekler de egzamanın şiddetlenmesini tetikleyebilir. Şeker, insülin seviyesinin yükselmesine neden olur ve bu da iltihaplanmaya neden olabilir.

Tüketilebilir Besinler

Anti-inflamatuar yiyecekler yemek egzama semptomlarını azaltmaya. Bunlar şu şekilde örneklenebilir;

  • Yağlı Balıklar

Somon ve ringa balığı gibi yağlı balıklar yiyerek belirtilerinizi azaltabilirsiniz. Balık yağı, anti-enflamatuar olan yüksek düzeyde omega-3 yağ asitleri içerir. 

  • Quercetin İçeren Yiyecekler

Quercetin, bitki bazlı bir flavonoiddir. Pek çok çiçeğe, meyveye ve sebzelere zengin renklerini vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan ve anti-histamindir. Bu, vücudunuzdaki iltihabı ve histamin seviyelerini azaltabileceği anlamına gelir.

Yüksek miktarda quercetin içeren yiyecekler;

  • Elmalar
  • Yaban mersini
  • Kirazlar
  • Brokoli
  • Ispanak
  • Lahana
  • Probiyotik İçeren Yiyecekler

Yoğurt gibi probiyotik yiyecekler, güçlü bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan canlı kültürler içerir. Bu, egzamanın şiddetlenmesini veya alerjik reaksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Probiyotik açısından zengin yiyecekler şunları içerir;

  • Ekşi mayalı ekmek
  • Miso çorbası (soya fasulyesi, pirinç ya da arpanın tuz ve ko-ji isimli bir tür mantarla fermente edilmiş halidir ve Japon mutfağında çok sık kullanılır)
  • Doğal olarak fermente edilmiş turşular
  • Gouda gibi yumuşak peynirler
  • Pastörize edilmemiş lahana turşusu
  • Kefir
  • Tempeh (fermente soya ürünü)

Belirli Bir Diyet Planı Var Mı?

Her şeye uyan tek bir egzama diyeti yoktur, ancak antioksidan bakımından zengin bir diyet semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı yeme planları, belirtilerinizi azaltmada yararlı olacaktır.

  • Akdeniz diyeti

Meyveler, sebzeler, balık, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ve aynı zamanda quercetin içeren kırmızı şarap akdeniz diyetini içerir. Bu diyette şekerli tatlılar ve kırmızı et çok az miktarlarda yenilebilir veya hiç tüketilmeyebilir.

  • Anti-inflamatuar Diyet

Bu diyet planı, iltihabı artıran yiyecekleri ortadan kaldırmaya ve lif bakımından zengin yiyecekler yemeye odaklanır. Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, omega-3 yağ asitlerinde yüksek olan balıklar diyete dahil edilirken işlenmiş gıdalar bu gıda planına dahil değildir.

  • Dyshidrotik Diyet

Dishidrotik diyet, özellikle dishidrotik egzaması olanlar içindir. Dishidrotik egzama; elleriniz ve ayaklarınızdaki küçük kabarcıklarla karakterizedir. Diğer egzama türleri gibi nedeni bilinmemektedir. Gıda alerjenleri dahil alerjenler egzemanın şiddetlenmesini etkileyebilir.

Nikel ve kobalt, dishidrotik egzama semptomlarını şiddetlendirebilir. 

Nikel ve kobalt şuralarda bulunabilir;

  • Tam buğday
  • Tam tahıl
  • Çavdar
  • Yulaf
  • Kakao
  • Kabartma tozu
  • Soya ürünleri
  • Kurutulmuş meyveler
  • Nohut
  • Konserve yiyecekler

C vitamini açısından zengin besinler bu elementlerin emilimini azaltmaya yardımcı olabilir, bu nedenle bol miktarda taze meyve ve sebze yemek de işe yarayabilir. C vitamini içeren yiyecekler;

  • Dolmalık biber
  • Lahana
  • Portakallar
  • Çilekler
  • Karnabahar
  • Ananas
  • Mango
  • Eliminasyon Diyeti

Eliminasyon diyeti gıda alerjileri teşhis edilemeyen kişiler için tavsiye edilir. Egzama ile ilgili tetikleyicilerinizin ne olduğundan emin değilseniz, eliminasyon diyetini denemek şiddetlenmeyi azaltabilir veya azaltmayabilir.

Stres, topikal ürünler ve çevre dahil, yediklerinizin dışında egzama için birçok tetikleyici vardır. Bu, neyin sebep olduğunu belirlemenizi zorlaştırabilir.

Eliminasyon diyetini denemek istiyorsanız, şikayetlerinizin azaldığını görmek için en az üç gün boyunca yediklerinizden belirli yiyecekleri veya yiyecek gruplarını çıkararak başlayın. En iyi sonuçlar için, her seferinde belirli bir yiyecek veya yiyecek grubunu çıkarmayı deneyin.

  • Glutensiz Beslenme

Bazı insanlar için çölyak hastalığı ve egzama el ele gidiyor gibi görünmektedir. Bu, her iki bozukluğun sahip olduğu genetik bağlantıdan kaynaklanıyor olabilir. Çölyak hastalığı, diyetten glutenin çıkarılmasıyla tedavi edilir. Egzamaya ek olarak çölyak hastalığı veya glutene karşı duyarlılığınız varsa, gluteni ortadan kaldırırsanız cildinizde gerçek bir iyileşme görebilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku