Covid-19’a Karşı Fermente Gıdalar ve Kimchi’nin Önemi!

Kimchi

Yapılan araştırmalara göre, özellikle Güney Kore ve Almanya gibi ülkelerde,kişilerin beslenme şekillerinin, pandemiye ilişkin ölüm oranlarının neden daha az olduğuna açıklık getirmektedir. Bu esasta yapılan incelemeler doğrultusunda fermente lahana içeren besinler, virüslerin vücuda girmesini ve tutunmasını sağlayan bileşiğin gücünü düşürerek Covid-19’un (koronavirüs) etkilerinden koruyabilmektedir. Fermente lahana içeren besinler olduğu kadar, fermente süt gibi diğer fermente gıdaların da Covid-19’a karşı bünyemizi korumaktadır. Özellikle bilim insanlarına göre Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’da yüksek miktarda yoğurt ve kefir tüketilmekte ve bu sayede de bu ülkelerdeki ölüm oranları daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Türkiye’de ölüm oranlarının düşük olmasının en önemli unsurları arasında beslenmemizde yer alan fermente gıdaların bolca tüketilmesi, lahana turşusu ve kefir gibi yüksek antioksidanlı gıdalar sayılabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yüksek antioksidan içeren bu tür gıdalar, koronavirüsün hücrelere girmek için ihtiyaç duyduğu ACE2 adındaki enzimi azaltmaktadır. Özetle fermente gıdalar, güçlü antioksidan özellikleri sayesinde insan vücudunu korona virüse karşı koruyabilmektedir.

Hatalı beslenme, tek tip beslenme ya da hareketsiz yaşam sadece korona virüse karşı değil genel olarak hastalıkların tümüne davetiye çıkartmaktadır. Özellikle zorlu bir dönemden geçtiğimiz bugünler de, korona virüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekir. Bu yüzden, diyetisyen olarak aşağıdaki maddelerin uygulanmasını önermekteyim;

  • Şeker tüketimine dikkat edilmeli,
  • Karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli,
  • Antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketilmeli,
  • Zerdeçal tüketimi artırılmalı,
  • Haftada 3 kez balık tüketilmeli,
  • Protein alımı yeterli miktarda olmalı,
  • Beslenmedeki çeşitlilik artırılmalı,
  • D vitamini kaynağı olan güneşten faydalanmalı,
  • Yağlı tohumlar diyet listesine eklenmeli,
  • Mutlaka bolca su tüketilmeli.

Tüm bu maddeler ve bilgilerin haricinde ise bilim insanları, Covid-19 salgınıyla mücadele edebilmek için potansiyel tedaviler ve aşılar geliştirmeye devam etmektedir. 

Güney Kore’ye ait lezzetlerden biri olan Kimchi, bazı hastalıkların önlenebilmesine karşı benzersiz özellikler barındırmasından dolayı, bilim insanları tarafından  araştırma listesine dâhil edilmiştir.

Fransa Montpellier Üniversitesi’nde, Pulmoner Tıp Profesörü olan Dr. Jean Bousquet, düşük COVID-19 ölümleri ile ulusal diyet farklılıkları ve özellikle fermente lahana arasında bir bağlantı olduğunu öne süren çalışma yayınladı. Farklı ülkelerden ölüm oranları verileri incelendiğinde fermente lahana ürünleri de dâhil olmak üzere fermente sebze tüketen ülkelerin daha düşük ölüm oranına sahip olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda kimchinin, lahana turşusu ve diğer fermente lahana ürünlerinin hastalığa karşı vücudumuzu korumaya yardımcı olabileceği görülmüştür.

Yüksek antioksidan içeren gıdalar ve fermente lahana bağışıklığı artırabilir ve hücre zarında çoğunlukla COVID-19 tarafından vücuda giriş noktası olarak kullanılan ACE2 enziminin seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Dr. Jean Bousquet’in teorisinin anahtarı, ACE2 enzimi azaldığında, virüsün akciğerlere girmesinin daha zor olacağı fikridir.

Kimchi nedir ve Kimchi Yapmak İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Kimchi, Güney Kore’de daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilmektedir ama bazı yemeklerde de ana malzeme olarak da kullanılmaktadır. Örneğin kimchi güveç, kimchi kızartılmış pirinç ana yemekler arasında sayılabilecek örneklerdendir.

Kimchi genellikle bir sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşmaktadır. En bilinen ve yaygın malzemesi ise Çin lahanası olmakla birlikte, bölgesel ve mevsimsel çeşitlemeler de mevcuttur. Kimchi yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise;

  • 1 Adet Çin lahanası
  • 1 Adet Japon turpu
  • 2 Adet havuç
  • 6-7 Dal yeşil soğan
  • 1 Adet pırasa
  • 1 Adet kuru soğan
  • 5 cm. kadar zencefil
  • 4 Adet sarımsak
  • 2 Yemek kaşığı pirinç unu
  • 2 Yemek kaşığı şeker
  • 2 Tatlı kaşığı tuz
  • 2 Yemek kaşığı pul biber
  • Yarım bardak balık sosu

Bu malzemelerin karışımı ile elde ettiğimiz kimchi bizi bu salgından koruyacaktır. 

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku