Menopoz Sırasında Doğru Beslenme

Kadınlar için menopoz; vücudunuzun değiştiğini gösteren, doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş arası dönemi kapsamaktadır. Beslenme alışkanlıklarında ise sosyo-ekonomik durum, aşırı kahve ve alkol tüketimi menopozu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu yüzden menopoz sırasında ve menopoza girilebilecek yaşlardayken sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak ve kendinize daha dikkatli bakmanın tam zamanıdır. Sağlıklı yemeklere yönelmek ve fiziksel olarak aktif olmak, orta yaş geçişini kolaylaştıracaktır.

Menopoz

Her kadın, hayatında fark yaratacak bu yaşam değişikliğiyle yüzleşmek zorundadır. Kadınlar ortalama olarak, 51 yaşında menopoza girer ancak bu durum bazen daha erken bazen de daha sonra olabilmektedir. Menopoz semptomları her kadına göre değişkenlik gösterebilirken yaşanan yaygın semptomlar da bulunmaktadır. Bunlar;

  • sıcak basmaları,
  • gece terlemeleri,
  • kilo alımı,
  • uyku bozuklukları,
  • ruh hâli değişiklikleri bulunur.

Bununla birlikte, bazı kadınlar ise semptomlar olmadan menopoza girebilirler. Peki menopoza girilmesine neden olan nedir? Bu duruma neden olan hormonlardır. Kadınlar yaşlandıkça, yumurtalıklarının üreme için ana hormonlardan ikisi olan östrojen ve progesteronu daha az üretirler. Östrojen seviyeleri düştükçe de, menopoz geçişinin ilk belirtilerinden biri olan kanama, alışılmadık derecede ağır veya hafif geçer. Dönemler arasındaki süre de uzayabilmektedir.

Menopoz ile Kilo Alma

Düşük hormon seviyeleri ve doğal yaşlanma süreci nedeniyle, birçok kadın 40’larında ve 50’lerinde fazla kilo almaya başlarlar. Genellikle de kadınlar, kaslarını kaybeder ve özellikle göbek bölgesinden yağ almaya başlarlar. Tüm bu süreçte tabii ki yaşam tarzı faktörleri de devreye girmektedir. Menopozdaki kadınlar daha az aktif olma ve ihtiyaç duyduklarından daha fazla kalori tüketme eğilimindedirler.

Menopozda Kilo Alımı ile İlişkili Sağlık Riskleri

Kabul edelim ki kimse kendini kilo aldığında iyi hissetmez. Rahatsız olabilir ve kendine saygısını yitirme hissine kapılabilir. Kilo alımının psikolojik zararlarının yanı sıra fiziksel zararları da bulunmaktadır. Kilo alımı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve insülin direnci (vücudunuzun insülini doğru kullanamayacağı, diyabete yol açabileceği bir durum) gibi sağlık sorunları teşkil eder.

“Orta Yaş Metabolik Krizinden” Kaçınma

Vücudunuzun doğal metabolik yavaşlamasını planlayın. Hayatın herhangi bir zamanında olduğu gibi, kilo kaybı da söz konusu olduğunda planlı hareket edin. Bununla birlikte, yavaşlayan bir metabolizma söz konusu olduğunda orta yaş krizinden kaçınmanın bazı yolları vardır. Bunlar;

Doğru beslenmek: Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, fasulye ve mercimek gibi yağsız proteinli gıdalar ihtiyacınız olan besinleri içerir ve yemeklerinizin, atıştırmalıklarınızın çoğunu oluşturmalıdır. Eğer devamlı olarak alkol tüketiyorsanız, kendinizi günde sadece bir içecekle sınırlayın. Sıcak basması yaşıyorsanız eğer, sıcak basmalarını tetikleyebilecek olan kafein ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Sodyum alımınızı izleyin ve yemeklerinizin çoğunu dışarıdan sipariş etmek yerine, evde kendi diyet programınıza uygun pişirmeyi hedefleyin.

Bolca su tüketmek: Su, lifi sisteminizde hareket ettirmeye yardımcı olur. Vücudu nemlendirir ve sıcak basmalarını azaltabilir. Meyve ve sebzelerin su ve sağlığı artıran besin maddeleri ile yüklendiğini unutmayın. Bu yüzden bol su tüketirken meyvelerden de faydalanabilirsiniz.

Fiziksel olarak aktif olmak: Yetişkinler haftanın çoğu gününde en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmalıdırlar. Ancak burada önemli olan detay egzersizin, spor salonuna bir gezi anlamına gelmemesidir. Günlük aktivitelerinizi gerçekleştirirken de aktif olabilirsiniz. Örneğin asansör ve yürüyen merdivenler yerine normal merdivenleri kullanın, gideceğiniz yerden daha uzağa park edin ve biraz yürüyün, evdeyken biraz dans edin. Haftada en az iki defa kuvvet geliştirme egzersizleri yapmayı hedefleyin. Kuvvet antrenmanı sadece kayıp kas kütlenizin yerini almakla kalmaz, aynı zamanda kemiklerinizdeki osteoporoza yol açabilecek mineral kaybını yavaşlatmaya da yardımcı olur. En önemlisi, egzersiz eğlenceli olmalıdır. Sevdiğiniz aktiviteleri seçin ve arkadaşlarınızla ve ailenizle birlikte yapmayı deneyin.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku