Kuşkonmaz Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kuşkonmaz

Bir K vitamini deposu olan kuşkonmaz, B vitaminlerinden folat, C ve A vitaminleri açısından da oldukça zengindir. B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra, manganez, fosfor ve potasyum minerallerini de bünyesinde barındırır. Özellikle mor kuşkonmaz, meyve ve sebzelere kırmızı, mavi ve mor renk tonlarını veren antosiyanin içerir. Antosiyanin,  vücudunuzun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olabilecek antioksidan etkilere sahiptir. 

Yarım bardak (90 gram) pişmiş kuşkonmaz içeriğine baktığımızda;

  • Kalori: 20 kkal.
  • Protein: 2.2 gram
  • Yağ: 0.2 gram
  • Lif: 1,8 gram
  • C Vitamini: Günlük ihtiyacın% 12’si
  • A Vitamini: Günlük ihtiyacın% 18’i
  • K Vitamini: Günlük ihtiyacın% 57’si
  • Folat: Günlük ihtiyacın % 34’ü
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın % 6’sı
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın % 5’i
  • E Vitamini: Günlük ihtiyacın% 7’si

Lif ve protein açısından iyi bir kaynak olan kuşkonmazın bilinen en iyi faydalarını sekiz maddede sıralayabiliriz;

1. K Vitamini Kaynağı

Kuşkonmaz, kanı pıhtılaştıran K vitamini bakımından yüksek değere sahiptir. K vitamini aynı zamanda, arterlerin sertleşmesini önlemeye yardımcı olduğu için kalp sağlığını desteklemede önemli bir oyuncudur.

2. Anti-inflamatuar ve Antioksidan Özellikler İçerir

Kuşkonmaz, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere yaygın kronik sağlık sorunlarını azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklerle doludur. Kuşkonmaz ayrıca anti-tümör etkilerine katkıda bulunan saponinler, askorbik asit ve fruktooligosakkaritler içerir. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar, kuşkonmazın fonksiyonel bileşenleri nedeniyle hipertansiyonu önlemede ve böbrek fonksiyonunu korumada yararlı olduğunu göstermektedir.

3. Doğal Bir Diüretik (Ödem söktürücü) Olarak Görev Yapar

Kuşkonmazı benzersiz kılan en önemli detay ise bu sebzenin doğal bir idrar söktürücü görevi görmesini sağlayan kimyasallar içermesidir, bu da kuşkonmazın idrar üretimini teşvik ettiği ve şişkinlikle savaşmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Özellikle vücut dokularında sıvı birikimi olan ödemden muzdarip insanlar için faydalıdır.

Araştırmacılar, kuşkonmazın bir başka faydasının da idrar yolu enfeksiyonlarını ve ağrıya ve şişmeye neden olan idrar yolunun diğer koşullarını tedavi etmek için kullanılabileceği sonucuna varmışlardır.

4. Sindirim Sistemini Besler

Kuşkonmaz, prebiyotik bileşikler ve önemli miktarda besin inülini içerir, sindirim sistemimizde parçalanmaz, ancak sindirilmeden kalın bağırsaklarımıza geçer ve burada iyi ve sağlıklı bakteriler için besin kaynağı olur. 

5. Gebeliğin Sağlıklı Geçmesine Yardımcı Olur

Kuşkonmazda önemli miktarda  folat olup, hamile ve doğum sonrası kadınlar arasında yaygın olan folat eksikliğine bağlı aneminin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

6. Lif Kaynağı

Kuşkonmaz, lif bakımından zengin olup, bağırsaktaki dost bakterileri besleyip çoğaltır. Kuşkonmaz metabolizma için önemli bir prebiyotik olan inülin içerir. İnülin, besin maddelerinin bağırsaklarda emilimine, mide kanseri ve alerjilerin önlenmesine yardımcı olur. Hazımsızlık tedavisinde kullanılabileceği kanıtlanmıştır.

7. Vitamin B1 (Tiamin) Bakımından Yüksek

B vitaminlerinin çoğu gibi Tiamin de vücudumuzun gıdalardaki enerjiyi nasıl kullandığı konusunda rol oynar ve hücresel işlev için hayati önem taşır. Tiamin özellikle vücudun karbonhidrat sindirim sürecinde, enerji dönüşümüne yardımcı olur.

8. Anti-Diyabetik

Kuşkonmazda bulunan antienflamatuar besinler, tip 2 diyabet dâhil olmak üzere kronik sağlık rahatsızlıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu etki, vücudun kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde hayati bir rol oynayan krom minerali ile sağlanır. Kuşkonmazın kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olduğu kanıtlamıştır. İnsülin salgılanmasını artırarak tam bir anti-diyabetik etki gösterir.

Kuşkonmaz Nasıl Yenmeli? 

Kuşkonmaz seçerken, kırılgan yapıda, körpe, parlak ve nemli dokuda olanlar tercih edilmelidir. Her gün hazırladığınız çorbalara, salatalara, yemeklere katabilirsiniz. Ayrıca kuşkonmazı haşlayarak, ızgarada veya buharda pişirerek yiyebilir aynı zamanda çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Kuşkonmazın uzun süre kaynatılması besin değerini azaltacağından tercih edilmemelidir.

Ayrıca kuşkonmaz yüksek miktarda pürin içerir, bu nedenle böbrek hastaları kuşkonmaz tüketmemelidir. Gut hastalığı olanlar da bu şifalı bitkiyi tüketmemeye dikkat etmelidir.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku