GAPS DİYETİ

’GAPS Diyeti’ Dr.Natasha Campbell-McBride’in bulmuş olduğu ve kendisi tarafından tescillenen bir diyet türüdür. Gaps diyetinde, bağırsak ile beyin/beden arasındaki ilişki ele alınır.

GAPS, İngilizce’de “Gut and Psychology/Physiology Syndrome” anlamına gelir ve Türkçe’ye çevirisinde “Bağırsak ve Psikoloji/Fizyoloji Sendromu” olarak çevrilmektedir. GAPS diyetinde amaç, bağırsak mikrobiyotasını düzenlemek ve inflamatuar hastalıkların tedavisine katkı sağlamaktır. GAPS diyeti, çeşitli organ ve dokulara yerleşmiş olan toksinleri temizlemek için bağırsak florasını ve duvarını temizlemektedir. Bilindiği üzere vücudun toksin biriktirmesinin ana sebebi sindirim sistemimizdir. Toksin yaratan besinler önce bağırsak florası tarafından emilir ve ilk zararı da bağırsak florası görür. Bu yüzden de zamanla işlevini yitirir. İlerleyen süreçte ise bağırsak florası tarafından emilerek vücuda giren ve dokulara yerleşen zararlı toksinler, organlarımızın zarar görmesine neden olmaktadır.

GAPS Diyeti’nin Kullanıldığı Tıbbi Durumlar

Rus asıllı İngiliz nörolog Dr. Campbell-McBride’in oğluna konulan otizm teşhisi sonucunda, oğlunun hastalığını tedavi edebilmek amacı ile GAPS diyetini tasarladı. Tedavinin ve diyetin başarılı olması sonucunda bazı yetişkinler sindirim problemlerini iyileştirmek için de bu diyeti kullanmaktadır. GAPS diyetinin denendiği tıbbi durumlar ise şu şekildedir;

• Otizm
• Epilepsi
• Şizofreni
• Bozulmuş yeme alışkanlığı
• Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB)
• DEHB
• Depresyon
• Dispraksi
• Disleksi
• Çocukluk çağı gıda intoleransı ve alerjileri
• Bipolar bozukluk

GAPS Diyette Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Diyet çok kısıtlayıcıdır ve tamamlanması 2 yıl sürebilir. GAPS diyetinde öncelikli olarak;

  • Çoğu tahıl,
  • Şeker,
  • Soya,
  • Pastörize süt ürünleri,
  • Nişastalı sebzeler,
  • İşlenmiş yiyecekler yasaklıdır. 

GAPS Diyette Tüketilebilecek Gıdalar

Bu diyette ilk yapılması gereken bağırsak florası ve bağırsak duvarının arındırılması işlemi ve tedavi edilmesi sürecidir. Diyette;

  • Balık ve et ürünleri önemli bir yer tutar. Et, balık ve tavuk suyunun da kaynama esnasında kemikte bulunan jelimsi ilik doku da oldukça önemlidir.
  • Kompleks vitaminler, mineraller, amino asitler ve sağlıklı yağların alımında bu yiyeceklerin önemi oldukça büyüktür.
  • Besin desteği olarak balık yağı mutlaka tavsiye edilmektedir.
  • Laktozsuz peynirler tüketilebilir.
  • Yumurta, nişastasız taze sebzeler ve meyveler bu diyetin önemli bir parçası olarak kabul edilir.
  • Ara öğünlerde tavsiye edilen kuruyemişlerde ise kural kavrulmadan tüketilmesidir.
  • Hayvansal ve sağlıklı yağların tüketimi serbesttir. Zeytinyağı ise kesinlikle ısıtılmadan tüketilmelidir.
  • Mutlaka her gün kefir tüketilmesi önerilir.

Kısacası GAPS oldukça sağlıklı ve zengin bir diyettir ve dengeli bir beslenme için uygulanabilir ve bunun için işlenmiş gıdalar, ekmek ve buğday, tüm nişastalı sebzeler, soya, şeker ve alkolden uzak durmak gerekmektedir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku