NORDİK DİYET

Nordik Diyet yani Kuzey Diyeti, İsveç Diyeti olarak da bilinen İskandinav ülkelerinden esinlenilmiş bir beslenme programıdır. Nordik diyetinde amaç sadece fazla kilolardan kurtulmak değil mental ve fiziksel performansın artırılmasıdır. Bu diyette balık tüketimi oldukça fazladır. Nordik diyeti sayesinde;

• Kalp-damar hastalıkları,
• Obezite,
• Tip2 diyabet,
• Yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçilebilmektedir.

Nordik diyeti, Akdeniz diyetine alternatif, minimum transport gerektiren yiyecekler olup doğaya verdiği zarar daha az olan besinleri içerir. Aynı zamanda Nordik diyeti ve Akdeniz diyeti;

• Kan basıncında,
• LDL-K,
• İnsülin direncinde,
• Kilo kaybı etkileri açısından oldukça benzerlik gösterirler.

Et yerine sebze-meyve, kurubaklagil ve balık tüketilir. Yumuşak ve taneli meyveler tercih edilir. Kırmızı yaban mersini gibi soğuk ülkelerde tüketilen meyveler Nordik diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Antioksidan açısından zengindir ve kanser ve serbest radikaller sebebiyle oluşan tüm hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Avcılıktan elde edilen hayvanları, ren geyiği, Kanada geyiği tercih edilmektedir. Yağlı balıklardan somon, orkinos, ringa gibi balıklar önerilmektedir. İskandinav Bölgesi’nde bulunan bu yağlı balıkların n-3 yağ asitleri açısından zengin olması en önemli noktalardan biridir.

Kanola yağı, zeytinyağına benzer özellik göstermektedir. Tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bunun yanında omega-3 öncüsü olan ALA (alfa linolenik asit) içerdiğinden LDL’nin yükselmesini önleyici etki gösterdiği söylenebilir.

Kiraz, çilek, böğürtlen, kırmızı üzüm, kızılcık, yaban mersini gibi beri meyveleri de tüketilmelidir.

Karnabahar, turp, lahana, soğan, sarımsak, yer elması, patates, havuç gibi kök sebzeler bol miktarda, deniz ürünleri az miktarda, yağsız av etleri (geyik eti), kanola/keten tohumu yağı, yulaf, çavdar, arpa kullanılmaktadır. Sebzelerden gelen kalori yüksek tutularak etten gelen kalori azaltılmaktadır.

Nordik diyetinde günlük alınması gereken ortalama protein miktarı %17, günlük ortalama karbonhidrat miktarı %51 ve günlük ortalama yağ miktarı %32 olarak belirlenmiştir. Rafine şeker tüketimi ise %4 ile sınırlandırılmıştır.

Nordik diyeti, insülin hassasiyetini ve genel kan lipit profilini iyileştirebilir. Nordik diyeti genel olarak 3 temel prensibe dayanır. 

NORDİK DİYETTE TÜKETEBİLECEĞİNİZ BESİNLER

Genel olarak Nordik diyetinde tüketilebilecek besinlere örnek verecek olursak;

  • Deniz Ürünleri; somon, uskumru, sarıkanat, sardalya gibi yağlı balıklar.
  • Süt Ürünleri; az yağlı veya yağsız sütler.
  • Tahıllar; tam tahıllı makarnalar, bulgur, yulaf kepeği, arpa.
  • Baklagiller; kuru baklagillerin tüketimi serbesttir. 
  • Meyve; antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı taneli meyveler, yaban mersini, kuş üzümü gibi meyveler kullanılabilir.
  • Yağlar; Kanola yağı, zeytinyağı.
  • İçecekler; Su, çay, filtre kahve, meyve ve sebze esaslı sular, alkolsüz bira.

NORDİK DİYETTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Nordik diyet uygulanırken pişirme yöntemi büyük önem taşır. Düşük ısı gerektiren pişirme yöntemleri tercih edilmeli, yiyecekler pişirilirken buğulama, haşlama gibi yöntemler kullanılmalıdır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku