AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz diyeti; Türkiye, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarını baz alan bir diyet çeşididir. Araştırmalara göre Akdeniz diyeti uygulayan kişilerin daha az sağlık riski taşıdıkları belirtilmektedir. Akdeniz diyeti de diğer diyet programlarına nazaran sıkı kuralları bünyesinde barındırmamaktadır. Diyeti uygulayan kişilerin beslenme saatlerine, öğün çeşitlerine ve miktarına karışmamakta onun yerine ise sadece yenilecek ürünleri dikkatle seçmelerine özen göstermektedir. Bu yüzden Akdeniz diyeti, yiyecekler açısından oldukça zengindir.

Akdeniz Diyetinin Artıları;

  • Kilo kontrolüne ve kilo vermeye yardımcı olması.
  • Kalp sağlığını desteklemesi.
  • İnme riskini azaltabilmesi.
  • Kanser oluşumunu engelleyebilir olması.
  • Tip 2 diyabeti ve
  • Prematüre ölümleri engelleyebilmesi.
  • Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlık risklerini azaltabilmesi.

Akdeniz Diyetinde Tüketilebilecek Gıdalar

Mutlaka Tüketilmesi Gerekenler;

  • Sebzeler: Mevsiminde her türlü sebzeler ve otlar.
  • Meyveler: Mevsiminde her türlü meyveler.
  • Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, barbunya, nohut, maş fasulyesi vb.
  • Yemişler: Badem, ceviz, cadı fındığı, fındık, kaju, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, yer fıstığı vb.
  • Tahıllar: Esmer pirinç, ruşeym, karabuğday, kinoa, chia vb.
  • Kök Bitkiler: Patates, tatlı patates, şalgam, yerelması vb.
  • Deniz Ürünleri ve Balıklar: Özellikle hamsi, istavrit ve sardalya, karides, istiridye vb.
  • Sağlıklı Yağlar: Sızma zeytin yağı, zeytin, avokado ve avokado yağı.
  • Baharatlar ve Otlar: Sarımsak, fesleğen, nane, kekik, adaçayı, küçük hindistan cevizi, tarçın, karabiber, zerdeçal, kimyon.

Kontrollü Tüketilmesi Gerekenler; 

  • Süt ve Ürünleri: Süt, peynir, yoğurt vb.
  • Kümes Hayvanları: Tavuk, bıldırcın, hindi.

Ara Sıra Tüketilmesi Gerekenler;

  • Kırmızı et: Dana, kuzu vb.

Akdeniz Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Tüketilmemesi Gerekenler: Şekerli içecekler, tatlandırıcılı içecekler, rafine yağlar ve diğer işlenmiş yiyecekler, işlenmiş et ürünleri, rafine tahıllar.

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Akdeniz diyeti bütçe konusunda kişileri fazla zorlamayan bir diyettir. Aşağıda yer alan yöntemleri uygulayarak sağlıklı bir şekilde Akdeniz diyeti uygulanabilir.

  • 2 veya 3 ana öğün yapmanız gerekir.
  • Bol bol su içilmelidir.
  • Yedikleriniz taze sebze ve meyve ağırlıklı olmalıdır.
  • Her hafta en az 2-3 kere balık tüketilmelidir.
  • Margarin gibi işlenmiş yağlar yerine zeytinyağı tüketilmelidir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku