Şarap Ve Faydaları Nelerdir? Beyaz Şarap Mı? Kırmızı Şarap Mı?

Şarap içmenin

Şarap, fermente edilmiş üzüm suyundan yapılır.

Üzümler toplanır, ezilir ve mayalanması için kovalara veya fıçılara koyulur. Fermantasyon süreci üzüm suyundaki doğal şekerleri alkole dönüştürür. Fermantasyon doğal olarak meydana gelebilir, ancak bazen şarap üreticileri süreci kontrol etmeye yardımcı olmak için maya ekleyebilir. Ezilmiş üzümler, kabukları ve diğer tortuları gideren bir presten geçirilir. Bu adımın, üzüm rengiyle birlikte fermantasyondan önce mi yoksa sonra mı yapılacağı, şarabın kırmızı mı yoksa beyaz mı olacağını belirler.

Beyaz şarap yapmak için üzümler fermantasyondan önce preslenir. Kırmızı şarap genellikle fermantasyondan sonra preslenir.

Bu adımdan sonra şarap, şişelenmeye hazır olana kadar paslanmaz çelik veya meşe fıçılarda yıllandırılır.

Kırmızı ve Beyaz Şarap Arasındaki Fark Nedir?

Beyaz ve kırmızı şarap arasındaki temel fark, kullanılan üzümlerin rengiyle ilgilidir. Ayrıca üzüm suyunun üzüm kabuğuyla mı yoksa kabuksuz mu fermente edilip edilmediğiyle de ilgilidir.

Beyaz şarap yapmak için üzümler preslenir ve fermantasyondan önce kabukları, tohumları ve sapları çıkarılır.

Ancak kırmızı şarap yapmak için ezilmiş kırmızı üzümler doğrudan fıçılara aktarılır ve kabuk, çekirdek ve sapları ile fermente edilir. Üzüm kabukları, şaraba pigmentini ve kırmızı şarapta bulunan ayırt edici sağlık bileşenlerinin çoğunu ödünç verir.

Üzüm kabuklarının ıslatılmasının bir sonucu olarak, kırmızı şarap özellikle bu kabuklarda bulunan tanenler ve resveratrol gibi bitki bileşikleri bakımından zengindir.

Çok daha düşük miktarlarda olmasına rağmen beyaz şarap da bu sağlıklı bitki bileşiklerinden bazılarına sahiptir.

Resveratrol’ün Diğer Faydaları;

Resveratrol, potansiyel faydaları hakkında birçok çalışma yapılmıştır;

  • Eklem ağrısını hafifletir: Kıkırdağın zarar görmesini engeller 
  • Şeker hastalığına yardımcı olur: İnsülin duyarlılığını artırır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda resveratrol, diyabetten kaynaklanan komplikasyonları önlemiştir 
  • Çeşitli organizmaların ömrünü uzatır: Bunu, yaşlanmanın hastalıklarından koruyan genleri aktive ederek yapar.
  • Kansere yardımcı olabilir: Resveratrol’ün kanseri önleme ve tedavi etme potansiyeli geniş çapta incelenmiştir, ancak sonuçlar karışıktır 

Beslenme Karşılaştırması

Kırmızı ve beyaz şarap çok benzer beslenme profillerine sahiptir.

Bununla birlikte,  bardak başına (148 ml) besin içeriğine bakıldığında, bazı farklılıklar olduğunu görebilirsiniz

Kırmızı ŞarapBeyaz Şarap
Kalori125121
Karbonhidrat4 gr4 gr
Şeker1 gr1 gr
Manganez% 10 DV% 9 DV
Potasyum% 5 DV% 3 DV
Magnezyum% 4 DV% 4 DV
B6 Vitamini% 4 DV% 4 DV
Demir% 4 DV% 2 DV
Riboflavin% 3 DV% 1 DV
Fosfor% 3 DV% 3 DV
Niasin% 2 DV% 1 DV
Kalsiyum, K Vitamini, Çinko% 1 DV% 1 DV
  • DV: Size bir porsiyondaki bir besinin günlük diyete ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir

Şarabın Diğer Olası Sağlık Faydaları;

Kalp hastalığı riskinde azalma: 100’den fazla çalışma, orta düzeyde alkol tüketiminin kalp hastalığı riskinde % 25-40’lık bir azalma ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.

Kalp hastalığı veya felçten kaynaklanan ölüm riskinin azalması: Danimarka’da yapılan bir çalışmada, düşük ile orta miktarda şarap içenlerin, bira veya diğer alkollü içecekleri içenlere kıyasla kalp hastalığı veya felçten ölme olasılığının daha düşük olduğunu açıkladı. 

Daha iyi kolesterol seviyeleri: Orta miktarda alkolün de kolesterol seviyelerini iyileştirdiği görülmektedir.

Düşük ölüm riski: Birçok nüfus çalışması, şarap içenlerin kalp hastalığı da dahil olmak üzere tüm nedenlerden ölüm riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

Azaltılmış nörodejeneratif (sinir hücrelerinin ölümüne yol açan tedavi edilemez ve hastayı güçten düşüren durumlardır) hastalık riski: Hafif ile orta derecede şarap veya diğer türdeki alkol tüketenler, içki içmeyenlere kıyasla Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar açısından daha düşük riske sahiptir.

Düşük osteoartrit (kireçlenme) riski: En az bir çalışma, şarap içenlerin bira içenlere kıyasla daha düşük hastalık riskine sahip olduğunu buldu. 

Bazı kanser risklerinin daha düşük olması: Gözlemsel çalışmalar, şarap içenlerin daha düşük akciğer kanseri oranlarına sahip olabileceğini göstermektedir. 

Bununla birlikte, bu çalışmaların gözlemsel olduğunu akılda tutmak önemlidir.

Şarap İçmenin Dezavantajları

Şarap içmenin en büyük dezavantajı, çok fazla içilmesinden kaynaklanmaktadır. Düşük riskli alkol tüketimine ilişkin yönergeler ülkeler arasında farklılık gösterdiğinden, ne kadar fazla olduğu kime sorduğumuza bağlıdır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftada beş gün, günde ikiden fazla standart içecek önermemektedir.

ABD de dahil olmak üzere birçok ülke, alkolü erkekler için günde iki veya az, kadınlar için günde bir kadeh içkiyle sınırlandırmayı önermektedir.

Standart bir içecek, bir bardak (148 ml) % 12 alkollü şarap olarak tanımlanır. Kırmızı şarabın sağlığa faydaları, çok fazla içilerek kolaylıkla tersine çevrilebilir. Fazla miktarlarda organ hasarına, bağımlılığa ve beyin hasarına neden olabilir. Çok fazla içki içmek, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinizi de artırabilir çünkü bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Dahası, alkol almak birden fazla kanser türü geliştirme riskini artırıyor gibi görünmektedir.

Kırmızı Şarap, Beyaz Şaraptan Daha Sağlıklı Mı?

Şarap içecekseniz, kırmızı şarabın beyaz şaraptan çok daha sağlıklı veya daha az kötü olduğu açıktır.

Bununla birlikte, çok fazla içerseniz zararlı etkilerinin çok büyük olabileceği düşünüldüğünde, alkol tüketiminin sağlığı iyileştirmenin bir yolu olarak asla teşvik edilmemesi gerekir.

Ek olarak, faydaları gösteren çalışmaların çoğu gözlemseldir, yani neden ve sonucu ispatlayamazlar.

Şarap içmekten hoşlanıyorsanız, kırmızı şarap daha iyi bir seçimdir, ancak alkol tüketiminizi sınırlamak (veya tamamen kaçınmak) her zaman en şarap içmenin güvenli seçimdir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku