Kırmızı Acı Biber metabolizmamızı hızlandırır

Kırmızı biber ( Acı) Nedir

Kırmızı biber aslında bir tür acı biberdir. Birçok farklı bölgesel pişirme stilinde kullanılan popüler bir baharat olabilmekteyken diğer taraftan binlerce yıldır tıbbi olarak da kullanılmaktadır.

Kırmızı biber, sağlığımız için faydalı olan çeşitli antioksidanları içeren etkileyici bir beslenme profiline sahiptir.

Bir çorba kaşığı (5 gr) kırmızı biber şunları içerir;

  • 17 kalori 
  • 1 gr yağ
  • 3 gr karbonhidrat
  • 1,4 gr lif
  • 0,6 gr protein
  • A Vitamini: % 44 DV
  • E Vitamini: % 8 DV
  • C Vitamini: % 7 DV 
  • B6 Vitamini: % 6 DV
  • K Vitamini: % 5 DV
  • Manganez: % 5 DV
  • Potasyum: % 3 DV
  • Riboflavin: % 3 DV
  • DV: Size bir porsiyondaki bir besinin günlük diyete ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir.

Sağlık Üzerine Faydaları;

Metabolizma Hızını Artırabilir

Acı biberlerdeki kapsaisin, metabolizmayı hızlandıran özelliklere sahiptir.

Kırmızı biber, vücudumuzun ürettiği ısı miktarını artırmaya yardımcı olarak gün içerisinde daha fazla kalori yakmamızı sağlar. Bunu, metabolizma hızının artmasına neden olan diyet kaynaklı termogenez adı verilen bir süreçle yapar.

Kırmızı biber üzerine yapılan bir çalışmada, kahvaltı yapan bir grup, içerisinde kapsaisin ve orta zincirli trigliserit yağı içeren besinler tüketirken,diğer gruba ise kahvaltı verilmemiştir. O öğün sırasında, kahvaltı yapan grup, kahvaltı yapmayanlara kıyasla % 51 daha fazla kalori yaktıkları gözlemlenmiştir.

Kırmızı biber üzerine yapılan başka bir çalışmada, 1 gram kırmızı acı biber yiyen kişiler, hiç kırmızı biber yemeyenlere kıyasla dört buçuk saatte yalnızca 10 kalori daha yaktıkları görülmüştür.

Düzenli olarak kırmızı biber tüketen kişilerin, vücutları etkilere uyum sağladıkları için zamanla onlardan aynı faydaları görmeye devam etmediklerini bilmek de önemlidir.

Açlığın Azaltılmasına Yardımcı Olabilir

İlginç bir şekilde, kırmızı biber açlığınızı azaltarak daha az yemek yemenize ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir. Birçok çalışma, kırmızı biberdeki kapsaisinin açlığı azaltmada etkili  olduğu gözlemlenmiştir.

Bunun nasıl olduğu tam olarak anlaşılamamakla birlikte yapılan bir çalışmada açlık hormonu olan ghrelin üretimini azalttığı saptanmıştır. 

Farklı bir çalışmada, kapsaisin alan kişilerin gün boyunca daha az yemek yedikleri gözlemlenmiştir. Spesifik olarak, kapsaisin takviyesi alanlar % 10 daha az yerken, kapsaisin içeren  içecek içenler % 16 daha az yemek yedikleri görülmüştür.

Aynı çalışmadaki insanlar, daha az kalori alırken daha tok hissettiklerini de bildirdiler.

Kan Basıncını Düşürebilir

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, kırmızı biberdeki kapsaisinin yüksek tansiyonu düşürebileceği gözlemlenmiştir.

Yüksek tansiyonlu farelerde yapılan bir araştırmada, kapsaisin içeren diyet baharatlarının uzun süreli tüketiminin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Yukarıdaki bulguların hayvanlara dayandığını ve kapsaisinin etkilerinin insanlarda farklılık gösterebileceğini unutmamak önemlidir. 

Sindirim Sağlığına Yardımcı Olabilir

Kırmızı biber, midenin enfeksiyonlara karşı savunmasını ve sindirim sıvısı üretimini artırmaya bunların yanında enzimlerin mideye verilmesine destek sağlayarak sindirime yardımcı olabilmektedir. Bunu, midede yaralanmaya karşı koruma sinyali veren sinirleri uyararak yapar.

Bazıları acı yiyeceklerin mide ülserlerine neden olabileceğine inanırken, yapılan bir çalışmada, kırmızı biberdeki kapsaisinin aslında mide ülseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Ağrının Giderilmesine Yardımcı Olabilir

Kapsaisin, bir krem ​​içinde cilde uygulandığında güçlü ağrı giderici özelliklere sahiptir. Bunun nedeni, kapsaisinin vücut tarafından üretilen ve ağrıyı bildirmek için beyne sinyal veren bir nöropeptit olan “P” maddesinin miktarını azaltmaya yardımcı olmasıdır. Daha az “P” maddesi üretildiğinde, ağrı sinyalleri artık beyne ulaşamaz ve ağrı hisleri azalır.

Kapsaisin bir cilt kremi olarak mevcuttur ve genellikle aşağıdaki koşullar için önerilir;

  • Eklem ve kas ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Ameliyat sonrası ağrılarda
  • Zona gibi sinir koşullarından kaynaklanan ağrılarda kullanılır.

Sedef Hastalığını İyileştirebilir

Sedef hastalığı, kırmızı, kaşıntılı ve pullu cilt lekeleri olarak ortaya çıkan bir otoimmün hastalık örneğidir. Sedef hastalığının tedavisi yoktur. Bununla birlikte, kapsaisin kremleri, kaşıntıyı hafifletmeye ve sedef hastalığından etkilenen bölgelerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bir çalışma, kapsaisin kremi ile tedavi edilen sedef hastalarının, plasebo kremi alan hastalara göre kızarıklık ve ciltte oluşan yama görüntüsünü önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.

P maddesinin sedef hastalığında rol oynadığına inanılıyor. Daha önce belirtildiği gibi, kapsaisin vücudumuz tarafından üretilen P maddesinin miktarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. 

Riskler Ve Yan Etkileri

Kırmızı biberin genellikle tüketimi güvenli olarak kabul edilir, ancak;

  • Bir oturuşta çok fazla kırmızı biber tüketmek, karın ağrısına ve kendinizi hasta hissetmenize neden olabilir. 
  • Yüksek tansiyon için ilaçlar alıyorsanız, öksürüğe neden olabileceğinden kapsaisin kremi denemeden önce doktorunuza danışmalısınız.
  • Ayrıca, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız kanama riskini artırabileceğinden, kırmızı biber tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
  • Son olarak, kapsaisin kremini cildinize uygularken açık yara veya kırık var ise cilde uygulanmamalıdır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku