Ahududu Ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu, yaban mersini

Ahududu ılıman iklimlerde bolca yetişen ticari açıdan önemli bir meyvedir. Ahududuları genellikle popüler olan kırmızı rengi ile görüyoruz ancak aynı zamanda siyah, mor ve birkaçı da sarı olarak bulunabiliyor. 

Ahududunun Sağlığa En Önemli Faydaları;

  • Kalp Sağlığını Artırır

Kırmızı ahududuların bağışıklık tepkilerini ve kronik hastalıkları azaltmanın etkinliğini gözden geçirmek için bilimsel bir çalışma yapıldı. Sonuçlar, ahudududa bulunan antosiyaninin kalbe yardımcı olabilecek antienflamatuar faydalar sağladığını ortaya koydu. Ayrıca çalışma ahududuların, kan akışını iyileştirmeye yardımcı olan nitrik oksit salma konusunda en yüksek etkinliğe sahip olduğunu gösterdi. 

  • Kilo Vermede Yardımcı

Ahududu ketonları, doğal fenolik bileşiklerdir ve bu şaşırtıcı faydadan sorumlu olabilecek belirli besin maddeleridir. 

Amerika’da bir üniversitede yayımlanan çalışmaya göre, 70 sağlıklı obez katılımcı rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Bir gruba ahududu keton, diğer gruba ise plasebo (eylemsiz tabletler) verildi. Sekiz haftalık takviye, egzersiz eğitimi ve kalori kısıtlı diyetten sonra takviye yapanlar kalça çevresi, bel çevresi ve vücut kompozisyonunda iyileşmeler gördüler.

Plasebo alan kişiler de faydalı kilo kaybı yaşadılar, ancak ahududu keton karışımıyla takviye edilen grup daha iyi sonuçlar gördü.

  • Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir

Siyah ahududu, kanseri önleyen bazı güçlü özelliklere sahiptir. Ahududuların yanı sıra çilek ve cevizde

de doğal olarak oluşan ve tanen adı verilen bir bileşik yüksek seviyelerde “Elajik asit” sunar. Amerika merkezli bir laboratuvar çalışmasında, elajik asidin kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi. 

Amerika’da, bir kanser merkezinde yapılan çalışma da, siyah ahudududaki antosiyaninlerin tümörleri azaltabileceğini gösterdi. Denekler üzerinde yapılan çalışmada, dondurularak kurutulmuş siyah ahududu içeren diyetlerde, deneklerin yemek borusunda tümör gelişimini baskıladığı gözlemlendi. Sonuçlar, antosiyaninlerin kemopreventif (kanser önleme) özelliklere sahip olabileceğini gösterdi.

  • Diyabeti Yönetmeye Yardımcı Olabilir

Ahududu, glisemik yükte ve glisemik indeks (karbonhidrat içeren gıdaların kan şekerini nasıl yükselttiğini ölçen bir değer)  sıralamasında çok düşük değerler içerir. Ahududu gibi düşük glisemik gıdalar kan şekerinin hızla yükselmesinde çok az etkiye sahiptir ve sonuçta doğru seviyede tutulmasına yardımcı olur.

  • Artrit Ağrısını Azaltır

Ahududu, artrit semptomlarını hafifletebilecek şaşırtıcı antienflamatuar özelliklere sahiptir. Amerika’da yapılan bir çalışmada, artrit (Vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durum)  tedavisi gören denekler, kontrol denekleriyle karşılaştırıldığında daha düşük bir oluşum oranına ve daha az artrit şiddetine sahipti.  İltihap oluşumunun, kıkırdak hasarının ve kemik erimesinin azalmasında etkili olduğu gözlemlendi.

Ahududu / Yaban Mersini

Ahududu, yaban mersini ile benzer sağlık yararlarına sahiptir; her ikisi de kansere karşı koruyabilir, kemik sağlığını destekleyebilir, yaşlanmayla mücadele edebilir, kalp sağlığını iyileştirebilir ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Ancak bazı farklılıkları da vardır;

  • Ahududunun lif içeriği yaban mersininden daha fazladır ve önerilen günlük ihtiyaçların 
    % 32’sini karşılar.
  • İkisi de K vitaminine sahiptir. Ancak ahududu günlük takviyenin % 12’sini içermesine rağmen, yaban mersini % 33 ile daha üst sırada yer alır.
  • Her ikisinde de C vitamini bulunur fakat ahududu bu kategoride zirveye çıkarak önerilen günlük alım miktarının % 54’ü ile iki kat fazlasını içerir.

Bir Su Bardağı Çiğ Ahududunun Yaklaşık Olarak Besin Değeri;

  • 64 kalori
  • 14,7 gr. Karbonhidrat
  • 1,5 gr. Protein
  • 0,8 gr. Yağ
  • 8 gr. Lif
  • 32,2 mg. C vitamini (% 54 DV)
  • 0,8 mg. Manganez (% 41 DV)
  • 9,6 mcg. K vitamini (% 12 DV)
  • 27,1 mg. magnezyum (% 7 DV)
  • 25,8 mcg. Folat (% 6 DV)
  • 0,1 mg. Bakır (% 6 DV)
  • 1,1 mg. E vitamini (% 5 DV)
  • 0,8 mg. Demir (% 5 DV)
  • 186 mg. Potasyum (% 5 DV)
  • 0,7 mg. B3 vitamini (% 4 DV)
  • 0,4 mg. B5 vitamini (% 4 DV)
  • 35,7 mg. Fosfor (% 4 DV)
  • DV: Size bir porsiyondaki bir besinin günlük diyete ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir.

Riskler ve Yan Etkiler

Çoğu durumda, beslenmede, ahududu sağlıklı ve güvenli bir seçimdir ancak ‘ahududu keton’ gibi bir takviye almadan, kanserin tedavisi veya önlenmesi için herhangi bir doğal çare olarak denemeden önce daima doktorunuza danışın.

Hamile kadınlarda ise siyah ahududu takviyelerinden kaçınmaları önerildi çünkü bu takviyelerin doğumu tetikleyebileceği gözlemlendi.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Kabul Et Devamını Oku